شکستگی های حفره لگن نوعی از شکستگی های لگن هستنـد که همانطور که از نامشان پیدا است در حفره ایی واقع در لگـن خاصره ایجاد می شوند علت این شکستگی ها معمولا“ تصادف اتومبیل یا سـقـوط از بلندی است. غالبا این شکستگی نیاز به عمل جـراحـی دارنـد. بعضی از شکستگی ها نیز با کشش و گذاشتن وزنه درمان مـی شوند.
چند روز پس از عمل جراحی، بیمار از بیمارستان مرخص شده و به منزل می روید.
در این مدت باید به نکات مهمی توجه کنید کـه عبارتند از:
تا مدتی بعد از جراحی ممکن است درد مختصری در مـحـل جراحی احساس شود که بتدریج در یک تا دو هفته اول بعد از عمل از بین می رود. برای کاهش این درد پـزشـک مـعـالـج داروهایی را تجویز می کند
باید هر گونه افزایش در شدت درد را که با مسکـن،آرام نـمـی شود را به پزشک معالج اطلاع دهید.
ممکن است داروهای آنتی بیوتیک خوراکی تجویز شود تـا در منزل استفاده کنید.
این داروهای به منظور پیشگیری از ایجاد عفونت احتمالـی در محل جراحی باید مصرف شود.
داروهایی برای جلوگیری از لخته شدن خون در ورید های اندام های تحتانی داده می شود که ممکن است تزریقی یا خـوراکـی باشند. این داروها تا مدت زمانی که پزشک مشخص کرده است بـایـد مصرف شوند.
لخته شدن خون در پاها از عوارض خطرناك شکستگی ها است. گاهی اوقات حتی با وجود مصرف این داروها، خـون در وریـد های عمقی پا لخته می شود. علامت عمده این عارضه ورم کردن ساق است. پس در صورت ورم کردن ساق، باید در اسرع وقت به نـزدیـک ترین مرکز درمانی مراجعه کنید تا توسط پزشک معاینه شوید. در صورت تأیید لخته شدن خون در ساق، در بـیـمـارسـتـان بستری می شوید.
در چند هفته اول بعد از شکستگی ، باید بطور مرتب مچ هر دو پای خود را به بالا و پایین حرکت دهید. هر دقیقه ده مرتبه هدف از این کار افزایش جریـان خـون در ساق است تا بدین وسیله از ایجاد لخته در وریدهـای عـمـقـی پیشگیری شود.
پانسمانی که روی زخم ها گذاشته شده است باید توسـط یـک پرستار یا همراه بیمار که در بیمارستان آمـوزش دیـده اسـت بصورت روزانه تعویض شود.
معمولا“ در هر روزی که پانسمان تعویض می شود لکه هایی در روی پانسمان مشاهده می شود که بر اثر ترشحات طبیعی زخم است. این ترشحات ممکن است تا یکی دو هفته ادامه یابد و بـعـد از آن، ترشح زخم قطع شده و زخم به اصطلاح خشک می شود.
در این زمان دیگر نیاز به تعویض روزانه پانسمان وجود ندارد.
اگر ترشح زخم بعد از این مدت همچنان ادامه یافت، باید بـه پزشک معالج اطلاع دهید. درصورت داشتن علائم عفونـت از جمله تب، لرز، قرمزی وخروج ترشح چرکی از ناحیه عـمـل شده وحساسیت در لمس به پزشک مراجعه کنید.
بخیه ها معمولا بعد از ٢ تا ٣ هفته از جراحی خارج میشوند.
باید حرکاتی را که به شما توسط پزشک یا فیزیوتراپ آموزش داده شده است در منزل بطور مرتب انجام دهید تا مـفـاصـل دچار خشکی نشوند.
می توانید با عصای زیربغل یا توسط واکر راه بروید ولی نبایـد اندامی را که جراحی شده است به زمین بگذارید.
اگر قبل از اینکه شکستگی بطور کامل جوش بـخـورد، پـای جراحی شده را به زمین بگذارید نیروی وزن شما بـه مـحـل شکستگی اعمال می شود. در این حالت شدن نیروهای وارده به محل شکستگی ممکن است آنقدر زیاد باشد که پـیـچ و پلاك ها را جابجا کرده و در نتیجه قطـعـات شـکـسـتـگـی هم،جابجا شوند.
وقتی در تخت به پشت می خوابید می توانید برای راحـتـی بیشتر یک بالش را در زیر زانوهای خود قرار دهید یا وقتی به شانه طرف سالم می خوابید می توانید یک بالش را بین ساق های خود قرار دهید.
باید از غذاهای حاوی پروتئین وکلسیم کافی برای کمک به جوش خوردن شکستگی کمک گرفت.
لبنیات مهمترین موادی هستند که در این امر بـه شـمـا کمک می کنند.
شکستگی در حفره لگن نیاز به حدود ٣مـاه زمـان بـرای جوش خوردن دارد.
معمولا“ بعد از این مدت می توانید بدون کمک عصـا،پـای خود را کاملا به زمین گذاشته وراه بروید برای راه رفتن بـه غیر از یک استخوان جوش خورده ویک مفصل سالم، نـیـاز به عضلات قوی هم دارید و مفاصل هـم بـایـد حـرکـت مناسبی داشته باشند. اگر در مدت زمان بعد از جـراحـی حرکاتی را که پزشک یا فیزیوتراپ آموزش داده است بطور مرتب انجام بدهید حرکات مفصل در اکثر موارد بـه حـد قبل از شکستگی برگشته و قدرت عضلات هم تا حـدودی حفظ می شوند. تنها در این زمان است که مـی تـوانـیـد پایتان را کاملا به زمین گذاشته و راه بروید.
به علت وزن نگذاشتن روی پای جراحی شده در سـه مـاه بعد از حادثه، عضلات اندام تحتانی تـاحـدودی ضـعـیـف میشوند. در نتیجه ممکن است حتی بعد از اینکه بتوانـیـد بدون عصا راه بروید، به علت همین ضعف عضلات، تا مدتی در حین راه رفتن لنگش داشته باشید به یـاد آوریـد کـه عضلات نقش مهمی در راه رفتن طبیعی دارند و تا زمـانـی که نتوانید قدرت وهماهنگی عضلات را مـجـددا بـدسـت آورید لنگش ادامه خواهد داشت.
نگران نباشید اگر طبق دستورپزشک و فیزیوتراپ بـه راه رفتن و نرمشهای خود ادامه دهید راه رفتن به حد طبیعـی باز خواهید گشت.
در صورت برزو علائم زیر پس از عمل لطفا سریعا به پزشک خود مراجعه کنید:
تب بالاتر از 38 درجه
ترشح یا خونریزی زیاد از محل جراحی
در صورت تورم یا درد غیرقابل کنترل
سردی و رنگ پریدگی و بی حسی اندام ها
خروج ترشح چرکی در ناحیه عمل
حساسیت به لمس
با آرزوی سلامتی شما
جهت دسترسی به مطالب آموزشی بیشتر وارد سایت زیر شوید:
Pe-goodarz.ir
شماره تماس جهت ارتباط با واحد
آموزش به بیمار و پیگیری پس از ترخیص
035-36261085
داخلی 447
تهیه شده در:
واحد آموزش بیمارستان گودرز
پاییز 1402