توصیههایی براي کودکان مبتلا به دیابت:
- مصرف سه وعده غذایی اصلی
- کل خانواده باید غذاهای مشابه بخورند.
داشتن رژیم متعادل سالم دارای فیبر و کربوهیـدرات زیـاد برای بیماری قند در کودکان اهمیت زیادی دارد. رژیم سالم برای همه افراد، چه افراد مبتلا به دیـابـت چـه افراد سالم، یکسان است. مقدار مصرف کودك بستگـی بـه سن و وزن دارد. متخصص تغذیه و والدین باید این میزان را با هم تعیین کنند. هنگامی که کودك بداند چگونه بدنش به مصرف انسولـیـن واکنش میدهد، مصرف شیرینیها در حد متوسط همراه بـا دوز مناسب انسولین بلامانع است.
ورزش وفعالیت بدنی:
فعالیت بدنی برای کودکان مبتلا به دیابت مهم اسـت کـه باید هر روز انجام شود.
فعالیت فیزیکی سطح قند خون را کاهش میدهد بنابرایـن اگر کودك انسولین تزریق میکند ممکن اسـت نـیـاز بـه کاهش دوز داشته باشد.
این کار به این دلیل است که ترکیبی از انسولین زیـاد و ورزش میتواند سطح قند خون را کاهـش دهـد و بـرای مقابله با این اتفاق کودك باید همیشه یک مـاده قـنـدی مانند شکلات را همراه خود داشته باشد.
فعالیت فیزیکی همچنین بر میزان مصرف رژیم غذایی کودك تأثیر میگذارد. قبل از اینکه کودك ورزش یا بازی کند باید نان، آب یـا سایر کربوهیدراتها را به صورت اضافه مصرف کند.
تا آخر عمر دیابتی می ماند؟
بیماری دیابت به معنای پایان زندگی یا کوتاه شدن آن نـیـسـت. برعکس دیابتی ها می توانند ٨٠ یا ٩٠ ساله شوند و به طور نرمـال به زندگی باکیفیت خود ادامه دهند.
این بیماری به راحتی کنترل می شود و این بیماران با تحت نظـر پزشک بودن و تنها نیاز به تزریق و کمی مراقبت در تـغـذیـه بـه زندگی معمولی خود ادامه می دهند.
بیمار با گرفتن انسولین از راه تزریق می تواند به زنـدگـی خـود ادامه دهد، اما به رغم تلاش پزشکان درمان قطعی یا شیـوه هـای دیگری مثل خوردن یا اسپری انسولین وجود ندارد.
به کودکتان آگاهی هاي لازم را بدهید:
در دیابت کودکان؛ مادرها و پدرها نقش مهمی ایفا میکنـنـد. بـه طور حتم کودك ٧ یا ٨ ساله توانایی تشخیص و درمـان نـدارد و این والدین هستند که باید با مراقبت به او آگاهی لازم را بدهند.
به کودك راجع به زمان تزریق و بیماری اش دروغ نگویید.
مراقب باشید در این زمان بحرانی درست عمل کنید؛ از کـاه کـوه نسازید و استرس های خود را به کودك تان منتقل نکنید. سـعـی کنید او را در کارهای درمانی اش دخیل کنید؛ از کارهای جـزئـی مثل آوردن دستگاه گرفته تا آموزش نحوه کنترل قند خون.
خلاصه سعی کنید تمام دانسته های تان راجع به بیمـاری را در اختیار کودك تان قرار دهید.
او را نترسانید حالا که قرار است یک عمر با این بیماری هـمـراه باشد، برایش تصویر وحشتناکی از دیابت ترسیم نکنید.
حتما از کادر پزشکی کمک بگیرید تا شما را آگاه تر کنند و هرجا تصور کردید جوابی برای سوال های فرزنـدتـان نـداریـد سـراغ روانشناس یا کادردرمانی بروید تا کودك تان را دچـار بـحـران نکنید.
اگر قندش بالا رفت...
چک کردن قند کودکان و نوجوانان چهار بار در روز ضروری است. کودکان فعالیت بیشتری دارند و ممکن است در غـذا خـوردن خیلی محتاط نباشند. از این رو برای پیشگیری از افـزایـش یـا کاهش قند، بهتر است، قند مدام چک شود.
علائم افزایش قند؛ پرادراری، سستی، بی حالی و تغییر در خـلـق است. قند بالا برعکس افت قند به یکباره اتفاق نـمـی افـتـد و ممکن است به علت تب یا مثلا دندان درد ایجاد شده باشد. اگـر قند بالا برود و به حدود ٢٠٠ تا٢٥٠ برسد عملا در خانه کاری از دست کسی بر نمی آید و بهتر است کودك را به نزدیـک تـریـن بیمارستان برسانید.
چک کردن قند کودکان و نوجوانان چهار بـار در روز ضـروری است.
به این توصیه ها عمل کنید
١-نشانه ها را جدي بگیرید.
نشانه های افت قند: رنگ پریدگی، لرزش، تغییر در خلــق، عصبانبت، تاری دید و گرسنگی است که اگر ادامه پـیـدا کـنـد ممکن است کودك را تا مرز تشنج یا کما برساند. افت قند خون به طور ناگهانی ظاهر می شود. مـمـکـن اسـت کودك تان در حالی که مشغول فوتبال بازی کردن است قنـدش به یک باره پایین بیایید و حتی ممکن است نیمه شب و به دور از چشمان شما دچار افت قند شود و به یکباره از خواب بپرد.
٢- خود درمانی نکنید
اگر قندش تا حد زیادی پایین آمد، طوری که هوشیار نبود؛ مثلا در خواب بود یا دور از دسترس تان بود؛ به زور شیرینی جات را در دهانش نگذارید که ممکن است به آسپیره( خفگی) دچار شود. در این مواقع والدینی که کودك دیابتی دارند حـتـمـا آمـپـول مخصوص این زمان که هورمون آلفا را بالا می برد در منزل دارند. اگر تزریق هم نتوانست حال کودك را جا بیاورد سریعا به پزشـک مراجعه کنید.
٣- نیم ساعت یک بار چک کنید
در زمان افت قند خون اگر کودك هوشیار بود فورا برایـش مـواد قندی که سریع جذب می شوند آماده کنید؛ همان قـنـدی کـه برایش مضرر بود حالا دوای دردش است. می توانید ٦ یا ٧حـبـه قند را در یک لیوان آب حل کنید و به او بدهید، کمی بعـد کـه حالش جا آمد غذا برایش آماده کنید. در این مواقع نیم ساعت به نیم ساعت قندش را چک کنید تـا از نرمال شدن قند مطمئن شوید.
٤- درمان گیاهی ممنوع
باید نسبت به تغییر حالات و رفتار کودکان دیابتی حساس بـود. یادتان نرود انسولین در هیچ ماده گیاهی وجود ندارد. از طـرفـی این بیماری برای مدت کوتاهی همـراه مـان نـیـسـت مصـرف درازمدت گیاهان دارویی نیز ممکن است با عوارضی همراه باشد.
برای انجام تست قند خون باید موارد زیر را رعایت کنید:
- ابتدا دستهای کودك را با آب گرم وصابون بشویید.
- سوزن را روی قلم قرار دهید و آن را آماده کنید.
- نوار را داخل دستگاه قرار دهید.
- محل مورد نظر برای گرفتن نمونه را مشخص کنید.
- قلم را مقابل محل مورد نظر بگذارید و فشار دهید.
- نوك انگشت خود را فشار دهید؛ با کمی فشار خـون خـارج خواهد شد قطره خون را روی نوار و در محل مشخص شـده بچکانید. چند ثانیه صبر کنید؛ عدد روی صفحه دسـتـگـاه نشان دهنده قند خون شما است.
- نوك انگشت شما مقدار زیادی عصب دارد. یادتان باشد کـه برای به حداقل رساندن درد از کنار انگشت نمونه بگیریـد و محل نمونه گیری را به صورت چرخشی تغییر دهید.
با آرزوی سلامتی شما
جهت دسترسی به مطالب آموزشی بیشتر وارد سایت زیر شوید:
Pe-goodarz.ir
شماره تماس جهت ارتباط با واحد
آموزش به بیمار و پیگیری پس از ترخیص
035-36261085
داخلی 447
تهیه شده در:
واحد آموزش بیمارستان گودرز
پاییز 1402