مددجوی گرامی با مطالعه ی این مطالب با کلیات مراقبتهای قبل و بعد از عمل جـراحـی آشـنـا خواهید شد. ( توجه داشته باشید که بر اساس نوع عمل شما مراقبت های قبل و بعد اختصاصی وجود دارد که به این منظور پزشک و پرستار شما آموزش های لازم را به شما ارائه خواهند کرد) . لطفا با دقت مطالعه و اجرا کنید:
نکاتی که قبل از عمل باید بدانید چیست؟
شما باید قبل از انجام عمل جراحی برگه هایی را جهت آگاهـی ازنوع عمل وعوارض احتمالی آن و بیان رضایـت از انـجـام آن امضاء کرده و اثر انگشت بزنید.
هنگام بستری همراه بودن یکی از بستگان درجـه یـک (پـدر جهت کودکان و همسر جهت خانم ها) جهـت اخـذ رضـایـت الزامی است، و در صورتی که در قید حیات نباشد وجـود قـیـم قانونی الزامی است.
در هنگام پذیرش دستبندی که مشخصات و نـام پـزشـک و بخش بستری شما روی آن نوشته شده است , به دست شـمـا بسته می شود . لطفا در نگهداری آن کوشا باشید.
در هنگام ترخیص, دستبند را به پرستار بخش تحویل دهید.
انجام آزمایشات و مدارك پزشکی:
دفترچه بیمه، کپی آن و کلیه مدارك پـزشـکـی کـه جـهـت تشخیص بیماری شما می باشد: مثل تصـاویـر رادیـولـوژی ، سونوگرافی،سی تی اسکن ، ام آر آی ، آزمایشات و کلیه ی بـرگـه های مشاوره های پزشکی خود (مشورت قلب ، بیهوشی ) را بـه همراه داشته باشید.
قبل از رفتن به اتاق عمل، از شما آزمایش خون و در صـورت لزوم گرافی( عکس رادیولوژی ) و نوارقلب به عمل خواهد آمد.
سابقه بیماري و مصرف داروها :
در صورت مصرف هر گونه دارو بخصوص آسپرین ، وارفارین ، و داروهای کنترل کننده قند خون ،پزشک جراح و پزشک بیهوشـی و پرستار را مطلع سازید و داروهایی که مصرف میکنید را همـراه خود بیاورید.
لطفا هر نوع بیماری یا حساسیت دارویی و یا سابقه جراحی قبلـی خود را به پزشک و پرستار بخش اطلاع دهید.
با توجه به سابقه پزشکی شما ممکن است قبل از عمل برای شما درخواست مشاوره انجام شود.
بهداشت فردي و سلامت :
شب قبل از عمل حمام کرده و محل عمل را به طـور کـامـل از موهای زائد با ماشین اصلاح یا پودر و کرم موبر تمیز کنید.
سعی کنید که پوست ناحیه عمل شما بریده نشود.
نکته مهم :
زمان رفتن به اتاق عمل ازهمراه داشتن وسایلی نظیر زیورآلات , دندان مصنوعی یا هر نوع عضو مصنوعی دیگر و لباس زیر خودداري کـرده و آرایش و لاك ناخن و یا مژه مصنوعی و لـنـز چشمی نداشته باشید.
کلیه زیورآلات، ساعت و دندان مصنوعی باید خارج شوند، چون در حین عمل جراحی ممکن است، تماس پوست با زیـور آلات، باعث سوختگی شود.
در صورتی که احتمال می دهید عمل خواهید شد، (بـخـصـوص در سزارین) حتما از چند هفته قبل زیورآلات خـود را خـارج کنید، چون ممکن است به دلیل ورم انگشتان و دستها نتوانـیـد آنها را خارج کنید.
در صورتی که بستری هستید و روی تخت بی حرکت هسـتـیـد زیور آلات خود را خارج کنید و تحویل همراهی خـود دهـیـد، چون بی تحرکی روی تخت باعث ورم انگشتان و دستها میشود و خارج کردن زیور آلات را با مشکل روبرو خواهد کرد.
دربعضی اعمال جراحی ممکن است پزشک بـالاجـبـار جـهـت ایمنی شما، دستور بریدن طلا و جواهرات شما جـهـت خـارج نمودن آن را بدهد.
درصورت ابتلا به هر نوع هپاتیت و یـا ایـدز, بـرای انـجـام مراقبتهای خاص, حتما درهنگام بستری به پزشک و پـرسـتـار بخش اطلاع دهید.
درصورت مصرف سیگار و یا هر نوع مـاده مـخـدر دیـگـر بـه پزشک و پرستار بخش اطلاع دهید و از ٢٤ساعت قبل ازعمـل از مصرف سیگارخودداری کنید.
قبل از رفتن به اتاق عمل، لباس سبز یا آبی که جلو بسته است و به همراه شلوار و کلاه یا روسری میباشد و تـوسـط بـخـش تحویل شما خواهد شد، را باید بپوشید.
لطفا قبل از رفتن به اتاق عمل از خالی بـودن مـثـانـه خـود اطمینان داشته باشید و حتما به دستشویی بروید.
ناشتا بودن
به دلیل احتمال تهوع و استفراغ بعد ازعمل و برگشت محتویات معده به ریه ها بایستی زمان ناشتایی را رعایت نمایید.
زمان ناشتایی درکودکان با بزرگسالان متفـاوت اسـت در ایـن خصوص حتما از پزشک وپرستار خود سوال کنید.
شب قبل از عمل پس از خوردن شام سبک، دیگر هیچ چـیـزی نخورید، حتی آب.
زنان باردار و بزرگسالان بایستی ٨ ساعت قبل از عمل جراحـی، ناشتا باشند.
مراقبتهاي بعد از عمل جراحی
پس از به هوش آمدن به کمک پرستار و کمک پرستار, به بخـش منتقل خواهید شد.
پس از جراحی وجود سوزش, درد گلو و تهوع ، درد ناحیه عـمـل امری طبیعی است و در صورت تهوع سـر را بـه یـک طـرف بچرخانید تا ترشحات معده به حلق راه نیابد و به پـرسـتـارخـود اطلاع دهید.
در صورت درد، آرامش خود را حفظ نمائید و با فشاردادن زنـگ احضار، به پرستار خود اطلاع دهید.
در صورت عدم ممنوعیت پزشکی بعد از جراحی می تـوانـیـد از تخت خارج شوید.
از پرستار و پزشک خود در مورد زمان شروع فعالیت سوال کنید .
هنگام خروج از تخت ابتدا کنار تخت نشسته و پـاهـا را آویـزان کنید، اگر دچار سرگیجه ، تهوع نیستید به مدت چند دقیـقـه در کنار تخت ایستاده و سپس راه بروید.
در صورت نداشتن دستور پزشک مبنی بر محدودیت حرکتـی در روی تخت می توانید آزادانه بچرخید ویا راه بروید.
بسته به نوع جراحی پس ازجراحی می توانید از راه دهان چـیـزی بخورید. ابتدا آب ساده و سپس آب میوه و در صورت تحمل رژیـم معمولی بخورید.
در صورت بروز سردرد بعد از بی حسی نخاعی، مصرف مـایـعـات فراوان حاوی کافئین مانند چای و نسکافه واستـراحـت درتـخـت کمک کننده است.
در مورد تعویض پانسمان و زمان کشیدن بخیه ها و استحمام بعـد از عمل و مصرف داروها در هنگام ترخیص و پیگیری های بعـد از ترخیص از پزشک و پرستار خود سوال بپرسید.
پانسمان بعد از عمل و در روزهای بستری بنا به صلاحدید پزشـک معالج ممکن است تعویض شود و یا حتی روزی دوبـار نـیـاز بـه تعویض داشته باشد.
داروهای تجویز شده را طبق دستور پزشک ، منظم مصرف نمایید.
درصورت نمونه برداری از محل عمل ، زمان آماده شدن جـواب را از پرستار بخش جویا شده وپس از ترخیص پیگیری نمایید.
با آرزوی سلامتی شما
جهت دسترسی به مطالب آموزشی بیشتر وارد سایت زیر شوید:
Pe-goodarz.ir
شماره تماس جهت ارتباط با واحد
آموزش به بیمار و پیگیری پس از ترخیص
035-36261085
داخلی 447
تهیه شده در:
واحد آموزش بیمارستان گودرز
پاییز 1402