تعریف نوزاد نارس:
به شیر خوارانی که قبل از هفته ٣٧حاملگی متولـد می شوند نـوزاد نـارس مـی گوینـد. البتـه مراقبـت ازنوزادان بیشتر از ٣٥هفتـه تقریبـاً شـبیه نـوزادان رسیده است ولی اغلب در نـوزادان کمـتر ٣٥هفتـه کارکرد دستگاه های مختلف بدن تکاملی کافی ندارد و برای تکامل نیاز به زمان می باشد.
علل تولد نوزاد نارس
علل تولد نوزادان نارس اغلب معلوم نیـست. بـا ایـن حال تولد نوزاد نارس در میان زنان کم سن و میـان سال، در بین زنان با وضـعیت اقتـصادی پـایین، در زنانی که مراقبت کافی در طول بـارداری نداشـتهاند، جنینهای چندقلو و زنانی کـه تغذیـه نامناسـب در بارداری داشتهاند، احتمـال بـه دنیـا آوردن نـوزادان نارس زیاد می باشد. همچنین در زنانی که در طـول دوران بــارداری بــه عفونــت واژن، عفونــت دســتگاه ادراری و بیماری های مقـاربتی مبتـلا مـی شـوند، احتمال به دنیـا آوردن نـوزاد نـارس بـالا مـی رود.
مشخصات نوزاد نارس
- اندازه بزرگ سر، نسبت به کل بدن
- پوست نازك و براق و صورتی رنگ
- رگ های زیر پوست که قابل مشاهده اند
- تعداد چین های کم در کف پا
- در نوزادان پسر ممکن است کیـسه بیـضه پاییـن نیامده باشد و یا کیسه بیضه، بسیار کوچک باشد
- تنفس تند
- ضعف در مکیدن شیر
مراقبت از نوزاد نارس
١-در طــول مــدت بــستری شــیرخوار نــارس در بیمارستان، والدین به خصوص مادر باید به صـورت منظم در بخش حضور یابند. بعد از طی روزهای اول بستری، وقتی نوزاد بهبودی نـسبی یافـت، حـضور مادر اهمیت بیشتری می یابد.
٢- در ابتدا شروع تغذیه با شیر مادر، شیر در حجم های کم و اغلب با لوله معده داده می شود از آنجـا که شیر مادر برای نـوزاد نـارس ارجـح اسـت، لـذا بایستی مادر شیر خود را دوشیده و شیر بـا ظـروف تمیز دردار ، نام نوزاد و تاریخ تهیه شیر با برچـسب روی ظرف شیر درج شود. شیر مازاد بر نیاز بایستی در فریزرنگهداری شود.
٣- هنگام ورود به بخش والدین بایـستی دسـتهای خود را با مایع مخصوص به مدت دو دقیقه بشویند، و نیز مقررات بخش را رعایت کنند.
٤- با حضور مـادر در بخـش بایـستی قـسمتی از مراقبت از نوزاد به عهده مادر باشد. مادر نوزاد خـود رادرآغوش بگیرد او را نوازش کند با او صحبت کنـد و تدریجا تغذیه شیرخوار خود را شخصاً انجام دهد.
٥- ممکن است ابتدا تغذیه با لوله معده و توسـط پرستار صورت گیرد. ولی مـادر مـی توانـد تحـت نظرپرستار این روش تغذیه را یاد بگیرد و شـیر را به آرامی از طریق لوله به نوزاد خود بدهد.
٦- وقتی حجم شیر افزایش یافت، بنا بـه دسـتور پزشک، مکیدن با سینه مادر تمرین می شـود. در این هنگام مادر سینه خود را در دهان نـوزاد مـی گذارد، تا شیرخوار تدریجاً مکیـدن را یـاد بگـیرد، طوریکه تغذیه با لوله معده به تدریج قطـع و کـل حجم شیر با سینه مادر داده شود.
٧- زمان ترخیص شیرخوار را، پزشک مشخص می کند. اگر وزن نوزاد به حدود ١٧٠٠-١٨٠٠گرم برسد و آنتی بیوتیک ها و سرم قطع شده باشد و شیرخوار حجم کافی شیر را با مکیدن دریافت کند، وسابقه از تشنج ومشکلات تنفسی طی روزهای اخیروجود نداشته باشد شیرخوار آماده ترخیص است.
8- تداوم تغذیه با شیر مادر هر ٢تا ٥/٢ ساعت لازم است. در صورت خواب بودن نوزاد بیشتر از٣ تا ٤ ساعت احتمال کاهش قند خون وجود دارد، لذا بهتر است تغذیه با شیر قبل از رسیدن به این حد، با بیدار کردن شیر خوار از سر گرفته شود.
* مادر گرامی*
طی مدتی که نوزاد شما در بخش مراقبتهای ویژه بستری می باشد، ارتباط عاطفی خود را با او قطع نکنید و او را از محبت خود محروم نکنید. دائما با نوزاد خود ارتباط داشته و مطمئن باشید که او این ارتباط را درك میکند، زیرا نوزاد در تمام طول بارداری با شما بوده و با شما آشناست.
با آرزوی سلامتی شما
جهت دسترسی به مطالب آموزشی بیشتر وارد سایت زیر شوید:
Pe-goodarz.ir
شماره تماس جهت ارتباط با واحد
آموزش به بیمار و پیگیری پس از ترخیص
035-36261085
داخلی 447
تهیه شده در:
واحد آموزش بیمارستان گودرز
پاییز 1402